Optimismen spirar på euforiska nivåer

NEW YORK: PLUSHANDEL MED RÅVARUAKTIER I TOPP, S&P500 +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna hade efter ett antal timmars handel på måndagen parkerat sig en bit ovanför nollstrecket. Föga överraskande placerade sig oljerelaterade aktier i topp efter att Saudiarabien och Ryssland talat om förlängda produktionstak in i nästa år, vilket var längre än väntat.

Vid 19.10-tiden på måndagen hade Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent till 20.985, S&P 500 var upp 0,5 procent till 2.402. Nasdaqs kompositindex ville inte vara mycket sämre utan klättrade 0,4 procent till 6.144.

På makrofronten försämrades överraskande affärsförhållandena för industrin i delstaten New York medan stämningsläget bland amerikanska husbyggare var högre än väntat.

Oljerelaterade aktier anförde alltså uppgångarna då WTI-oljan handlades över 49 dollar, en uppgång på närmare 3 procent. Marathon Oil och oljeservicebolaget Halliburton tillhörde oljevinnarna med uppgångar på drygt 3 procent respektive nästan 4 procent. Sektorjätten Exxon tog det dock lugnare med 0,5 procents uppgång.

Metall- och gruvaktier var näst bästa bransch efter överlag stigande metallpriser. Även banker gick hyfsat. Relativt sämst var telekombolagen som i snitt tappade något då Verizon sjönk 1 procent.

På bolagsfronten märktes bland annat kapitalförvaltaren Wisdom Tree som handlades upp mer än 5 procent efter att Citi höjt sin rekommendation för bolaget till köp. Starbucks var upp närmare 1 procent sedan Deutsche Bank lyft sin rekommendation till köp.

Snap klättrade över 7 procent efter att investeringsfonder avslöjat att det investerat i bolaget under det första kvartalet.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Trenden är stark, kanske lite väl stark för tillfället, vilket gör det lite knepigt att jaga priset på nuvarande nivå. Mycket talar för att en kortare rekyl är i antågande men inga tecken finns på att indexet är på väg att toppa – än.”

Måndagen blev en skvalpig tillställning där kursen pendlade mellan 1645 och 1651 för att till slut stänga vid 1649,8 som motsvarade en svag uppgång med 0,2 procent. Även om callen var mer än 2 punkter tycker jag inte volymen övertygade.

De fyra senaste dagarnas boxar omfamnas helt av förra tisdagens gröna candle. När avståndet mot MA-20 blivit för stort på kort tid behöver det minskas och det kan antingen ske genom en lugnare uppgångstakt eller en rekyl. För varje dag med små rörelser kommer spänningen ner mot MA-20 och även MA-50 naturligtvis att minska och det skapar bättre chanser för att ett utbrott uppåt kommer att vara värt att följa.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de de senaste dagarna. I månadsgrafen noteras maj månad än så länge som den elfte raka månadscandlen i rad som ser ut att stänga högre än föregående månad vilket blir första gången i historien. I det dagschartet råder en konsolidering och mycket tyder på att vi kommer att få se tilltagande volla efter denn paus. Det vi däremot inte vet är om expansionen kommer att ske norrut eller om det blir vinsthemtagningar som leder till en, tycker jag, hälsosam rekyl.

Trendstyrkan (ADX) noteras kring 60 och det vet vi historiskt att det inte kommer att hålla speciellt länge. När vi får indikation på utmattning är risken stor för en rekyl ner mot åtminstone MA-500. Jag kommer att följa ADX noggrannt den närmaste tiden.

Volymen igår var marginellt högre än i fredags med trots det 4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN
– Precise (kl 8.00), Kabe (kl 16.00), Arctic Paper, Karolinska Development (efter börstängning), Rottneros

NGM
– Concent

FIRST NORTH
– Gapwaves (kl 8.30), Inission (kl 8.30), Stillfront (kl 8.30), Cyxone (kl 8.50), SJR (kl 9.00), Addera Care (kl 13.00), Caperio Holding,
Copperstone Resources, Gasporox, Irlab Therapeutics, Isofol Medical, Lexington, The Marketing Group, THQ Nordic (före börsöppning), Wifog

AKTIETORGET
– NFO Drives, Peptonic, Slottsviken Fastighetsaktiebolag

ÖVRIGA NORDEN
– Avance Gas (ändrat datum från 23/5) (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Vodafone (kl 8.00), Home Depot (kl 15.00), Stratasys (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– A1M Pharma, Addera Care, Aino Health, Alteco Medical, Bahnhof, Caperio Holding, Cherry, Cinnober, Copperstone Resources, Hoylu (extra),
Initiator Pharma, Irlab Therapeutics, Isofol Medical, Kabe, Kindred, Lexington, Moberg Pharma, Mr Green (ändrat datum fr 24/4), MVV Holding, Nexam, Pegroco,
Precise, Prime Living, Rottneros, Safe at Sea, Scibase, Scibase, THQ Nordic, Vostok New Ventures

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kapitalmarknadsdagen NGM Live hos Nyhetsbyrån Direkt med en rad bolag. Länk: https://youtu.be/b_ReJMaaetk kl 8.40-16.00
– The Marketing Group: rapportpresentation kl 9.00
– Precise: rapportpresentation kl 10.00
– THQ Nordic: rapportpresentation kl 10.00
– Hifab: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Nordic Mines: aktieägarmöte kl 16.30-18.30
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dignita Systems: anmälningstid i Smart Starts bud inleds (avslutas 7/6)
– Kakel Max: första dag för handel efter omstämpling B-aktier

KAPITALMARKNADSDAG
– Bonava: i Berlin kl 10.00-15.00
– Citycon

EXKLUSIVE UTDELNING
– Autoliv (0:60 usd kvartalsvis ), East Cap Explorer (0:90 kr), Enea (första dag för handel utan inlösenrätt. Betalning för varje
inlösenaktie är 2:00 kr ), Opus (0:12 kr), Pandora (9:00 dkk extra utdelning kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Finland: BNP-indikator mars kl 8.00
– Norge: BNP 1 kv kl 8.00
– Frankrike: KPI (def) april kl 8.45
– Nederländerna: BNP (prel) 1 kv kl 9.30
– SCB: investeringsfonder, tillgångar och skulder 1 kv kl 9.30
– SCB: arbetskraftsundersökning 1 kv kl 9.30
– Polen: BNP (prel) 1 kv kl 10.00
– Storbritannien: KPI och PPI april kl 10.30
– Storbritannien: husprisindex mars kl 10.30
– EMU: handelsbalans mars kl 11.00
– EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-enkät maj kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: bostadsbyggande april kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
CENTRALBANKER
– Australien: protokoll från RBA:s poliycmöte 2/5 kl 3.30
– Riksbanken: publicerar remiss om penningpolitisk målvariabel kl 9.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– Riksbanken: Stefan Ingves håller anförandet ”Penningpolitiska utmaningar – att väga idag mot imorgon”. Talet publiceras kl 12.30

MAKRO ÖVRIGT
– Sverige: Riksdagsutfrågning om svensk finanspolitik kl 9.00-11.30
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
– USA: industriproduktion april kl 15.15
– RGK: villkor växelemission kl 16.20


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Så länge kursen dels inte etablerar sig under 20-dagars medeltal och presterar nya högre bottnar talar dock mer för fortsatt upp- än nedgång. Nu väntar vi bara på utbrottet.”

Måndagen öppnade med ett positivt gap och fortsatte upp för att notera den högsta noteringen någonsin vid 2404 efter någon timmes handel. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning relativt nära dagshögsta med en stängning vid 2402,3 vilket motsvarade en stabil uppgång med 0,5 procent och dessutom blev den högsta stängningen någonsin.

Ett nytt ATH och tecken på att bryta ut upp genom den sedan ett par månader rådande tradingrangen. Utbrottet sker under negativ divergens med relativt svag volym och dålig bredd. Å andra sidan har de små kursstaplarna de två senaste veckorna minskat avståndet till MA-20 och skapat bättre förutsättningar för ett utbrott norrut.

Tekniskt talar mer för att utbrottet kommer att leda till en fortsatt uppgång men som jag sagt ett tag är det på kort sikt många varningssignaler. Vi ska dock alltid göra det som är enklast och just nu är det att glida med uppåt så länge inte kursen stänger under MA-20 utan att snabbt återta nivån.

Volymen igår var något högre än i fredags men trots det 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen håller på att testa av tremånaderssnittet och det är tiddigt att dra några slutsatser – än.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar